EB ser shariaspøgelser – Indlæg fra 17 vidner

Søndag morgen (7/12-14) blev landets julehandlende mødt af en knaldsort spiseseddel fra Ekstra Bladet med overskriften ”Shariapoliti i Danmark”. I avisen kunne man læse, hvordan islamiske ekstremister i et tæt og koordineret samarbejde med lokale bandemedlemmer er med til at opretholde shariazoner med støtte fra et shariapoliti. Historien om shariazoner virker til at være et fast og tilbagevendende tema hos Ekstra Bladet, som i 2011 lavede en lignende spiseseddel under overskriften ”Her styrer islamisk lov”. Også denne gang med ualmindelig lidt dokumentation.

Vi bor hver især i et af disse 17 områder/byer og har valgt at reagere, da ingen af os på trods af vores årelange og intensive kendskab og involvering i vores lokalområde kan genkende det billede, som Ekstra Bladet forsøger at fremmale.

Del historien:

 "Ingen af os kan genkende billedet af et organiseret shariapoliti, som åbenbart skulle forhindre folk i at klæde sig som de ønsker eller spise og drikke efter behag" - Læs mere her:

Vi er alt lige fra musikere, studerende, politikere, lærer, pædagoger og debattører. På trods af de sociale problemer, som vi alle kæmper med lokalt, så er vores områder kendetegnet af en fantastisk diversitet, som kommer til udtryk i mennesker af alle slags etniciteter, religioner og baggrunde. Ingen af os kan genkende billedet af et organiseret shariapoliti, som åbenbart skulle forhindre folk i at klæde sig som de ønsker eller spise og drikke efter behag.

Vi er udmærket klar over, at mange af de unge, som senere hen bliver radikaliseret har en kriminel fortid. Men derfra og til et samarbejde imellem indvandrebander og bestemte moskeer og religiøse grupperinger med henblik på opretholdelsen af shariazoner er der meget langt. Det er pure opsind!

Vi undre os derfor over, at Ekstra Bladets artikel ene og alene bygger på én enkelt kilde nemlig integrationskonsulenten, Mohammad Rafiq. Med så voldsom en historie skulle man tro, at en avis af Ekstra Bladets kaliber ville have et robust fundament for en sådan historie. Alt i alt virker det til at være en overordentlig tynd kop te og man sider som læser tilbage med en række spørgsmål; hvorfor har Ekstra Bladet ikke taget kontakt til nogen af de lokale myndigheder, SSP-medarbejdere og indbyggere og forhørt sig om, hvorvidt der vitterligt er tale om shariapoliti i deres lokalområder. Hvad er det for et konkret samarbejde, som banderne og islamisterne har indgået? Hvordan kan det være, at Ekstra Bladet vælger at skrive med så store blokbogstaver baseret på en historie, som kun har én enkelt kilde? Historien har ingen dækning i virkeligheden.

Vi stiller os desuden uforstående overfor den liste på 17 områder, som avisen har udarbejdet. For kan det virkelig passe, at hele Aalborg har udviklet sig til én stor shariazone (”shariaby” ville være mere passende)? Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at Frederiksberg Centeret er blevet overtaget af radikale islamister. For ikke at tale om, at det hippe Vesterbro er et mini-islamisk stat, hvor hipsterskægget åbenbart har fungeret, som afledningsmanøvre.

Det er noget paradoksalt, at en avis, som har gjort det til sit varemærke at stille skarpe og bidske krav til magthaverne om at have styr på fakta og dokumentation åbenbart selv er ude af stand til at leve op til en sådan standard.

I den anledning kan man henlede til Ekstra Bladets egen hjemmeside, hvor det under spørgsmålet ”Kan man stole på det der står i Ekstra Bladet” står gengivet, at;

“Netop fordi Ekstra Bladet tager hårdt fat om kritisable forhold, stiller vi høje krav til dokumentationen. Vi skal have orden i beviserne – ellers bliver vi sagsøgt af dem, vi kritiserer. Yderligere er det fast praksis, at alle, der bliver angrebet, får lejlighed til at forsvare sig.”

Hvilken høj dokumentation er der i dette tilfælde tale om? Hvor er kilderne, undersøgelserne, rapporterne og empirien? Og hvor er den faste praksis med at lade modparten – og dermed lokalområderne – tage til genmæle? Disse idealer virker alle til at være gemt langt væk under gulvtæppet.

Ingen af os er blinde overfor de talrige udfordringer, som landets belastede boligområder lider under. Flere af os arbejder sågar til dagligt med bekæmpelsen af radikalisering men selv her kan vi simpelthen ikke genkende hverken noget shariapoliti eller shariazoner og det kan vores samarbejdspartnere og netværk heller ikke.

Det ville være let at ryste på hovedet og ignorere Ekstra Bladets kampagne men avisens påstande må simpelthen ikke stå uimodsagte hen. Søndagens spiseseddel er blevet set af hundreder af tusinder, hvis ikke millioner af danskere. Og historien bruges da også som løftestang af det sædvanlige kor af politikere.

Flere af os har stået i første række, når tiden kaldte på selvransagelse og kritik – også af vores egne muslimske miljøer. Men artikler som disse er udelukkende med at til øge polariseringen og konstruere en virkelighed, som ganske enkelt er forkert og dybt skadelig for det arbejde, som vi alle forsøger at lave til dagligt.

Ekstra Bladets artikler minder i denne sammenhæng mest af alt om et stykke kampagnejournalistik, som har til formål at spille på den latente frygt for muslimer, som eksisterer og som udelukkende er med til at grave grøfter og skabe splid. Vi er åbne for at rejse de påkrævede diskussioner, når end omstændighederne kræver det. Men vi er ikke villige til, at vores indbyggere og lokalområder tages som gidsel i Ekstra Bladets forsøg på at sælge ekstra aviser på baggrund af dårlig research og mangelfuld journalistik.

(Red. Efterfølgende har driftslederen for Frederiksberg Centeret også afvist, at der skulle eksistere shariazoner i deres center samtidig med, at politidirektøren for NEC (Nationalt Efterforskningscenter) har afvist fænomenet. For de nærmere interesserede blev emnet debatteret i Presselogen på TV2 News d. 21/12-14)

Initiativtager: Tarek Z. Hussein, jurastuderende (Vejle, Gellerup, Nørrebro)

Medunderskriver : Babbak Vakili (rapper, Nørrebro), Samira Nawa (folketingskandidat (R), Roskilde), Zubair Butt Hussain (Debattør, Taastrup), Ahmet Polat (Prædikant, Horsens), Mahtap Jalili-Trudslev (forkvinde. Integrationsrådet i Aalborg), Naveed Baig (Imam, Brøndby), Zaki Youssef (Musiker, Vesterbro), Shahbaz Aslam (pædagog, Odense), Senay Arikan (Projektleder, Aarhus), Billal Zahoor (Revisor, Albertslund), Nihad Hodzic (Studerende, Ishøj), Muhsin Turkyilmaz (Vejle Integrationsråd, Vejle), Sarah Utto (Studerende, Esbjerg)

 • Jesper Olsen says:

  Tarek, tak fordi du gider at bruge din tid på at undersøge disse historier. Jeg husker selv hvor forfærdet jeg (på muslimers vegne) var over denne ekstra bladet forside, da jeg så den på hylden hos en lokale købmand.

  Det er ærgerligt at sådanne historier – på fejlagtigt grundlag – påvirker almindelige ikke-muslimske danskeres holdninger og følelser omkring muslimer.

  Ekstra Bladet skulle skamme sig!

  Bedste hilsner
  Jesper

 • >